Novi album Dubioza kolektiv #fakenews

Premijerom spota "Take My Job Away", Dubioza kolektiv objavljuje novi, deveti studijski album pod nazivom #fakenews.

Pesme na albumu su na engleskom, španskom i francuskom jeziku koje su zbog skromnog poznavanja stranih jezika uglavnom napisane uz pomoć Google Translate prevodioca. 

Na albumu osim Robby Megabyte-a, učestvuje impresivna lista gostujućih ne-robotskih umetnika poput Manu Chao-a, Earl Sixteen-a iz kultnog britanskog benda DreadzoneTome Feterman-aiz francuskog Soviet Suprem-a, kao i meksički bend Los de Abajo

Album je dostupan na CDu kao i na svim digitalnim platformama a možete ga poslušati putem LINKa

U spotu i pesmi "Take My Job Away" koja je najavila izlazak albuma, u ulozi gostujućeg vokala pojavljuje se robot Robby Megabyte - humanoidni estradni asistent, prvo napredno domaće rešenje iz oblasti estradne robotike. Spot je režirao Salem Kapić-Kantardžić  u produkciji agencije Fabrika.

Pesma u kojoj gostuje Robby Megabyte govori o problemima nedostatka radne snage u našim krajevima izazvane nekontrolisanim migracijama ka zapadu, mogućim izlazima iz krize pomoću robotike, automatizacije i veštačke intelegencije ali i opasnostima i zamkama takvih tehnoloških rešenja. 

Zbog hroničnog nedostatka estradnih umetnika izazvanog masovnim odlivom mozgova na bauštele u zemljama zapadne Evrope, bili smo prinuđeni da prilikom traženja novih muzičara u Dubiozi kolektiv posegnemo za novim tehnologijama. Spojem naprednih rešenja iz oblasti robotike i veštačke intelegencije kreirali smo robota pomoću kog ćemo pokušati da nadomestimo nedostajuću estradnu radnu snagu. 

Poslednjih nekoliko meseci intenzivno radimo na novim pesmama sa Robby Megabyte-om, humanoidnim robotskim asistentom, koji je razvijen u Francuskoj, a sastavljen u BiH uz pomoć dva poslednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali. Robby poseduje sve potrebne EU certifikate, a prošao je i rigorozne sigurnosne provere Državne agencije za napredne tehnologije pri Ministarstvu za civilne poslove Veća ministara BiH. Za sada smo jako zadovoljni rezultatima i planiramo da ga u budućnosti angažujemo kao punopravnog člana benda. Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamenimo robotima, a da Bosnu i Hercegovinu pozicioniramo kao svetskog lidera u oblasti estradne robotike.“

A da li će robotizacija i veštačka inteligencija zauvek promeniti domaću estradnu scenu, ostaje da se vidi…

Video spot možete pogledati na YT LINKu

 

 

 

 

 

VestiArhiva vesti