Tamara Obrovac objavila album "Canto Amoroso"

"Se me ra morta privari" ("Ako me smrt prevari") je prvi singl Tamare Obrovac sa aktualnog albuma „Canto amoroso“! Pesma je napisana na neobičnom i zanimljivom Istrorumunjskom (Žejanskom i Vlaškom) dijalektu. Autorka muzike je Tamara, dok je stihove pisala Silvana Brkarić Krculić, a pesma je ove godine nominovana za nagradu Porin u kategoriji najbolja pesma jazz muzike.
„Kao vokalistu kojem je riječ sastavni dio izričaja vrlo su mi zanimljivi istarski govori, kojima je Istra izrazito bogata . Jedan od najposebnijih je svakako Istrorumunjski tj. Žejanski ili Vlaški govor čija me je melodioznost kao glazbenika posebno privukla. Otkrila sam da me sam zvuk, melodija samog govora, vode stvaranju različitih glazbenih melodija; vjerujem da poznajete osjećaj kad se naježite od glave do pete; upravo to mi se dogodilo kad sam čula snimku na kojoj Silvana Brkarić Krculić izgovara svoju poeziju, pjesmu Se me ra morta privari, dio koje sam i uglazbila. U tom zvuku govora i bez razumijevanja značenja riječi, prepoznajem emociju, arhaiku i iskonsku snagu različitosti i promjene kao osnovnog životnog principa, koji je vidljiv u svim porama Istre, mog zavičaja, čudesno bogate i posebne regije.
Tu je posebnost i snagu prirode i čovjeka kao njenog sastavnog dijela video spotom dočarao redatelj Matija Debeljuh, pri čemu je imao pomoć orkanskog juga koji je svakako dodao jednu posebnu dimenziju.“ – izjavila je Tamara Obrovac.
Nakon vrlo uspešnog albuma “Ulika revival” (Tamara Obrovac quartet) za švajcarski Unit Records, Tamarin deseti album “Canto amoroso” (Tamara Obrovac Transhistria ensemble) je objavila austrijska diskografska kuća Alessa Records, a album je od nedavno u prodaji i u distribuciji Menarta u ograničenoj količini.

Povodom 20 godina diskografske karijere i ostvarenju nosača zvuka "Canto amoroso", Tamara je ove godine dobila nagradu Miroslav Sedak Benčić, od strane "Hrvatskog društva skladatelja", za autorsko stvaralaštvo na području jazza. Njena muzika je autentična, iskonska i savremena, lična i univerzalna, regionalna i globalna.
Canto amoroso:
„Se me ri morta privari“
„Canto amoroso“
„Bez tebe“
„Kažeta“
„Carisa“
„IstrArmenia“
„Tango Istrando“
„Sama“
„Farabuti“
„Tomizziana“

 

VestiArhiva vesti