Trent Reznor & Atticus Ross – Gone Girl OST

Kada je britanski muzičar, filmski kompozitor i producent, Atticus Ross (u ime benda 12 Rounds), potpisao ugovor sa etiketom Nothing Records, vlasnika Trenta Reznora, nije imao predstavu koliko će to za obojicu biti presudno. Kako je album 12 Rounds, čiji je Trent Reznor bio producent, ostao nedovršen Ross se našao u bendu Nine Inch Nails, u  vreme renesanse benda u 21.veku. Tako je Ross od albuma “With Teeth”(2005) pa nadalje, postao deo tima. Negde u to vreme reditelj David Fincher radio je na ranoj verziji  filma “The Social Network” (“Društvena mreža” 2010), a ambijent mu je pravio album NIN-a (Ghost I-V). Shvativši da je to zvuk koji traži, Fincher je ubedio Reznora i Rossa da komponuju muziku za film o osnivaču Facebooka. A onda su usledile pohvale i nagrade.

Gone Girl OST beleži već treću saradnju Reznora, Rossa i Finchera, sintezu bioskopa i muzike koji se pokazala plodonosna baš kao i ona između Alfreda Hitchcocka i Bernarda Herrmanna, Sergia Leonea i Ennia Morriconea,odnosno Akira Kurosawe i Torua Takemitsua. Nagrađeni Oscarom za najbolju filmsku muziku  The Social Network, pobednički tim Ross & Reznor  nastavio je saradnju sa Fincherom na filmu “A Girl With A Dragon Tattoo”, soundtrackom  u kome je sve ledeno,oštro i bolno poput prestimulisanih misli glavne junakinje, koju je tumačila Rooney Mara.

Muzika filma “Gone Girl” melanholično, ali jezivo opominjuće, priča priču o bračnom paru Nicku i Amy Elliott-Dunne i njihovom naizgled idiličnom životu u predgrađu Misurija. Ideju o tome kakvu vrstu muzičke podloge je tražio za svoju filmsku priču, Fincher je najbolje ilustrovao  novinaru The Wall Street Journala:

” To je kao kada se nađete u kadi, dok u pozadini svira neka prijatna muzika. Moja misao je  - moramo da pokvarimo ovo uživanje’”.

Film u kome glavne uloge igraju Ben Afleck i Rosamund Pike, priča priču o “fasadi koju pred drugima održavaju dobri susedi, dobri Hrišćani, dobra žena”. Reznorova i Rossova muzika  kao da se, poput skejta kreće po naizgled mirnom kraju u temi koja velelepno otvara soundtrack. Na nju se nadovezuje nežna New Age tema “Sugar Storm” koja kao da struji po neuznemirenoj prošlosti . Ali kako god opuštajući bili ovi motivi, uvek postoji senka ispod sjajne površine. Nešto što započinje kao piknik u parku vrlo brzo ukazuje na tamne oblake na nebu.Sa brižljivo oblikovanim tonovima Reznora i Rossa, blage i tihe teme uskoro se menjaju i preobraćaju u ogoljenu i osamljenu “pozadinsku buku” sa kojom kreće jeza...    Ambijetalni “biseri” poput “Appearances"  materijalizuju se usput pred našim ušima, dok je melodija koju krasi klavirski uvod, “Just Like You”, verovatno jedna od najlepših i najnežnijih koju je Reznor ikada napisao. Onda kada klavir uroni u elektronsku buku, kao u melodijama “Secrets” i “Still Gone”,ali  i olujnoj “Consummation”, zvučni pečat kreativnog dua postaje očigledniji. Reznor i Ross uživaju u kozmetički prelepim pasažima muzike iz filma “Gone Girl”, znajući da će time delovi koji prate brutalniji deo filma, zvučati još strašnije.

Muzika iz filma “Gone Girl”(Sony/Menart) biće dostupna na CD i LP formatu, a u našim prodavnicama pojaviće se krajem novembra.

 

VestiArhiva vesti

Novi album Barbre Streisand u prodaji

LEGENDARNA UMETNICA OBJAVILA ALBUM  DUETA, PRVI U VIŠE OD DESET GODINA PAUZE !… Dalje

OLLY MURS UPRAVO OBJAVIO NOVI SINGL: „WRAPPED UP“ feat. Travie McCoy NOVI ALBUM „NEVE BEEN BETTER“ IZLAZI 24.NOVEMBRA (EPIC/SONY/Menart)

Olly Murs, jedan od najkvalitenijih izvođača aktuelne muzičke pop scene, objaviće… Dalje

“PLAY BALL” PRVI SINGL AUSTRALISKOOG BENDA AC/DC SA NADOLAZEĆEG ALBUMA “ROCK OR BUST” MOŽETE PREMIJERNO ČUTI DANAS NA RADIO LAGUNI OD 17h!

SAZNAJEMO:NA  ALBUMU ‘ROCK OR BUST’  NAĆI ĆE SE 11 NOVIH PESAMA DOK JE NASLOVNA… Dalje